31 Temmuz 2018

Nikola Tesla Belgeseli . Nikola Tesla Kimdir ?

Nikola Tesla 700 patente sahip zekasının sınırları bu gün dahi anlaşılmadı ve elektirik hakkında ne yapılacak zamanında yapmıştır. Babası rahip, annesi küçük icatlar yapan zeki bir ev hanımıdır. Nikola daha küçükken evin çatısından atlardı. Babasına rahip değil elektirik mühendisi olacağım dedi. Not tutmaması ve sınavlara çalışmamasına rağmen büyük başarılar kazandı.

AC Motor (1883) : Tesla AC(alternatif akım) için olan bütün planları , ertesi yıl fiziksel modeli üretene kadar kafasında(beynini harddisk gibi kullanabilme yeteneğine sahipti)  taşıdı. Alternatif akım manyetik kutuplar hiçbir mekanik yardım olmadan sürekli değişir. DC(doğru akım) motorlarında bu nedenle motoru saran bir armatür vardır. İşte bu dönen manyetik alanı motorda pratik hale getirerek AC jeneratörler ve transformatörler yarattı.  Tesla bobini (1890): Tesla’nın adını taşıyan bu bobin, Tesla’nın şovlarında kullandığı çarpıcı makinelerdi. Çok fazlı alternatif akımlar kullanarak çok yüksek voltajda şimşekler yaratabilen bir makinedir. Böylece fraktal şeklinde şimşekler yaratılabiliyor. Günümüzde eğlence ve gösteri amacıyla kullanılıyor. Hatta müzik bile yapanları var.

1900 yılında sermayadarlar ile görüşerek elektiriği kablosuz elektirik ile çığır açacağından bahsetti ama ekonomik kriz sebebiyle bu gerçekleşmedi. Günümüzde kullandığımız her şeyin temelinde dönen manyetik alanı görmekteyiz ve işte o gün Tesla’nın parka çizdiği şema dönen manyetik alanın şemasıydı. Ampülün bulunmadığı bu dönemde Tesla tüm dünyayı aydınlatmayı kafasına koymuştu.

https://www.e-kutuphane.com.tr/nikola-tesla-kimdir-teslanin-hayati-ve-icatlari-nelerdir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder